NIBE F2300 -20 vazduh/voda toplotne pumpe greju nov objekat preduzeća JKP "Novosadska toplana"

Počeci 

Sada već daleke 1961 godine osnovano je preduzeće JKP "Novosadaska toplana" sa ciljem snabdevanja toplotnom energijom stambenih zgrada u gradu Novom Sadu.

Svih ovih godina  preduzeće prati trend razvoja grada i razvija se u skladu sa njim. Zbog sve većih potreba za prostorom JKP "Novosadska toplana " 2012 godine pravi nov objekat, u blizini grada, koji u sebi sadrži blizu 2800 kvadratnih metara površine od kojih se 1000 m2 greje i hladi.

 

Rešenje

Ovaj objekat delimično izdvojen od naseljenog mesta u startu je planiran i građen da ispoštuje svetske tendencije po pitanju uštede energije i zaštite životne sredine.

Projektovan sistem za zagrevanje prostorija sastoji se od fan-coil uređaja pogodnih za zagrevanje nisko temperaturnim režimom.

Od strane invetsitora izabrano je da objekat energijom opskrbljuju toplotne pumpe. a kao najrentabilniji izvor izabran je vazduh.

Na raspisanoj javnoj nabavci kao najpovoljnije i najefikasnije izabrane su NIBE F2300 - 20 KW vazduh/voda toplotne pumpe.

Na objektu je ugrađeno ukupno šest ovakvih pumpi čija grejna snaga iznosi 120 kW.

Rezultati

“Rad sistema je praćen tokom cele zime i nisu primećeni nikakvi problemi,” kaže Antonio Sandiki odgovorni izvođač radova pri izvođenju termomašinskih instalacija na objektu.  Po rečima mendžera prodaje Nibe opreme za Srbiju Nenada Ognjanovića : "Sve više ljudi uviđa da su vazduh/voda toplotne pumpe dobro rešenje i za velike objekte".

Upotrebom SMO 40 kontrolera možete ugraditi i upravljati sistemom od čak 8 vazduh/voda toplotnih pumpi ukupne snage 160 kW" kaže Branislav Gavarić iz NIBE tehničke podrške za Srbiju.

Kontakt

Zastupnik NIBE AB za Srbiju:

INTEC D.O.O.

Đorđa Magaraševića 8
21000 Novi Sad

Tel: +381 21 442 033
Fax: +381 21 633 81 84

Kontakt: Branislav Gavarić
[email protected]

Radno vreme:

Ponedeljak - Petak 08 - 16 h